SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/004 | 3527 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 7.

Intézmény logo

Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Projektek

HATÁRTALANUL! FELVIDÉK

Szakmai beszámoló - Határtalanul pályázat

Felvidéki barangolás a Bláthysokkal- HAT-18-02-0095

 

Iskolák: Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziuma és Nagykaposi Stredná odborná škola – Szakközépiskola

Megvalósulása: Felvidéken/ Szlovákiában: 2019.05.02- 05.

    Magyarországon: 2019.05.20 - 23.

A pályázat rövid összefoglalása:

A Felvidék mindig is sajátos szerepet töltött be történelmünkben. Kirándulásunkat igyekeztük úgy megtervezni, hogy diákjaink minél többet megismerjenek e táj szépségeiből, történelmi és irodalmi vonatkozásaiból, amik az iskolai tananyag részét is képezik. Ehhez különböző játékokat és feladatokat dolgoztunk mi. Mindezen túl nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a fiatalok többször találkozzanak határon túli magyar gyerekekkel, megismerkedjenek szokásaikkal és életkörülményeikkel.

Résztvevők:

Pedagógusok: Hollóné Rozgova Ildikó Ágnes, Galambos Norbert, Orosz Zoltán

Diákok:

Balla Bálint Albert, Balla Levente Dávid, Belovecz Máté. Bencsik Lambert, Benke Gábor, Benkő Péter, Bodnár Gergő, Czikó Levente, Csesznák Krsiztián, Csomó Bence Áron, Egri Panna, Farkas Tamás. Félegyházi Erik László, Fodor Ádám, Ivancsó Balázs Márk, Kovács István Tamás, Kun Damján, Kun Dávid, Kurián Róbert Márk, Lehoczky Dávid, Magos Zsolt, Nagy Rajmund, Nagy-Herczeg Máté, Orosz Kristóf, Orosz Patrik János, Pecze Róbert, Pongó Bálint, Révay Gergő László, Sárkány Krsiztián, Spilinger Dávid, Szabó Bence, Szilágyi Bertalan, Tőzsér Patrik, Vajas Alexander Dominik, Vokánics Adrián, Zsoldos Gergő István.

Felvidéki program:

Első nap: Az utazásunk első állomása Kassa volt. Kassa Kelet-Szlovákia fővárosa, az ország második legnagyobb városa, a Felvidék hajdani kulturális központja magyar történelmi emlékekben rendkívül gazdag, pezsgő életű igazi vidéki nagyváros. A magyar kultúra és történelem erősen jelen van a belváros hangulatos utcáin sétálgatva.

Rövid belvárosi sétánk során megtekintettük a Szent Erzsébet székesegyház lenyűgöző épületét, idegenvezető segítségével megismertük történetét. . A templom legszebb és legértékesebb műkincse a gazdagon díszített gótikus főoltár, legnépszerűbb látnivalója pedig vezérlő fejedelmünk II. Rákóczi Ferenc kriptája. A látogatás során megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc fejedelem végső nyughelyét.

A kassai látogatás másik kiemelt állomása a Rodostó ház volt. Múzeum népszerű kiállításaként mutatja be a szabadságharc vezetőjének mindennapjait, személyes tárgyait – a rodostói kelet hangulatával fűszerezve. Tárlatkísérő segítségével tovább ismerkedhettünk II. Rákóczi Ferenc fejedelem életének, száműzetésének történetét.

Kassai látogatásunk után Tőketerebesre utaztunk, ahol az Andrássy kastéllyal és mauzóleummal ismerkedtünk. Megcsodálhattuk a gróf Csáky Imre által építtetett kastélyt, sétáltunk 62 hektáros angol parkjában. Megtekintettük a kastély parkjában épült, Meinig Artúr által tervezett neogótikus Andrássy-mauzóleumot, a gróf családi nyughelyét.

A kastély megtekintése után deregnyői szálláshelyünkre utaztunk. A szívélyes fogadás után elfoglaltuk szállásukat, majd elfogyasztottuk bőséges vacsoránkat. Rövid pihenő után megbeszéltük a napi élményeket és felkötöttük a barátság karkötőket.

Második nap: A reggeli elfogyasztása után Nagykaposra utaztunk. Nagykapos ősi település, egykor fontos forgalmi gócpont már 1214-ben szerepel, a leleszi alapítólevélben A szlovákiai (felvidéki) magyarság keleti bástyájában született pl. Erdélyi János a nagy magyar polihisztor s itt lelkészkedett Mécs László lelkész és költő. 2001-ben 9760 lakosából 5561 magyar.

Partneriskolánkban megismerkedtünk az ott folyó oktatással, megtudtuk milyen szakokat tanulhatnak, milyen vizsgakövetelmények vannak, milyen a diákélet. Megnéztük a műhelyeket, szaktantermeket, a diákok vizsgamunkáit.

A közös produktum létrehozása csoportokban zajlott. A nagykaposi és miskolci diákok közösen álmodták meg a jövő iskoláját és ezt papírból illetve digitális formában modellezve mutatták be.

A közös munka során lehetőség nyílt egymás megismerésére, kapcsolat kialakítására.

Az ebéd elfogyasztása után belvárosi sétát tettünk és megtekintettük a város híresz szülötteinek szobrait. Idegenvezetőnk segítségével bepillantást nyerhettünk Mécs László és Herczegh Géza életútjába.

A Magyar Házban Márai Sándor életútjával ismerkedtünk és megtekintettük a forradalom emlékére kialakított ’56-os emlékszobát.

A következő állomásunk Királyhelmec volt, ahol megtekintettük a vadászati kiállítást.

A szállás felé vezető úton megálltunk Nagykövesd romváránál ez Felső-Bodrogköz egyetlen – még ha romjaiban is – fennmaradt „igazi” vára. Eredete valószínűleg a 13. század második feléig nyúlik vissza.

 

Harmadik nap: Első programunk a Bélyi kastély megtekintése volt. Jelenleg a kastély főépülete várja a látogatóit teljes pompájában. Az 1700-as évekből származó komplexumnak két szárnya is van, ezek felújítása jelenleg is folyik. A kastélyban helyet kap a sárospataki nagykönyvtár kihelyezett részlege több ezer könyvvel, ezen kívül  konferenciatermet és vendégszobákat is kialakítottak az épületben.  Megtalálható itt a Petőfi Szibériában című kiállítás, egy helyi gyűjtőnek köszönhetően pedig a Sennyey család használati és személyes tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők a kastély termeiben.

A következő állomásunk Nagytárkány volt, ahol a szépen felújított sóházzal ismerkedtünk meg. A valamikori sóhivatal barokk épületében eredetileg a Kelet-Kárpátok felől sót szállító hajók és uszályok kikötője volt. A megújult épületben ma a pásztorok mesterségéről, a sóbányászatról, a Tisza-menti sószállító útvonalról, a község és a vidék néprajzáról és helyrajzáról láthattunk kiállítást.

Következő állomásunk Lelesz volt, ahol kimerítő előadást hallhattunk a premontrei kolostor történelméről.

A kolostor látogatás után megtekintettük a Makovecz Imre által tervezett községházát.

A következő programunk a Homonnai kastéllyal való ismerkedés volt Homonna Kastélya a város egyik meghatározó épülete. A középkori vár helyén épült, tornyos szerkezetű kastély. A kastélyt a Drugeth család építtette 1619 és 1641 között, az egykori leégett úri kúria helyén. Napjainkban a Vihorlát Múzeum otthonául szolgál.

Negyedik nap: Első állomásunk Dobóruszka volt. Meglátogattuk a falu Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére szentel rk. templomát melyet a Dobó család építtetett 1500 körül. A templomban megismerhettük a Dobó család történetét, majd leróttuk kegyeletünket Dobó István földi maradványait tartalmazó síremlék előtt.

Nagyszelmec: Meglátogattuk a kettévágott falut a minek területén húzták meg a csehszlovák-szovjet határt. A 800 lakosú Nagyszelmencet és a 300 lakosú Kisszelmenc területének egy részét Csehszlovákiához míg Kisszelmencet – és területének nagyobbik felét – pedig a Szovjetunióhoz csatolták. A szovjet határőrök az új határon egyetlen nap leforgása alatt hat méter magas deszkapalánkot építettek. A deszkából épített fal azt is megakadályozta, hogy az egymástól elszakított testvérek, rokonok, ismerősök láthassák egymást. Döbbenten hallgattuk végig, hogy az esztelen hatalmi gőg milyen családi tragédiákat okozott az ártatlan közösség életében. Megkoszorúztuk a Borsi Rákóczi-kastély előtt található Rákóczi szobrot.

Mindenki szép emlékekkel, jó hangulattal szállt le az autóbuszról.

Magyarországi program: A hazai programot úgy állítottam össze, hogy betekintést kapjanak vendégeink szakgimnáziumunkból, városunkból, országunkból. Többször egyeztettem az iskolám vezetőjével és kollégáimmal a helyszínek és a programok lebonyolításáról.

Első nap Miskolcra érkeztek a nagykaposi Stredná odborná škola – Szakközépiskola diákjai, és tanárai, délután a szállásuknál fogadtam őket. A viszontlátás örömével találkozunk újra, a hosszú út után jól esett nekik a szívélyes fogadtatás. Megmutattam nekik szállásukat Miskolc belvárosában, a Nyilas Misi Házban. Majd egy közös vacsorán vettem részt a Minoriták Éttermében, ahol minden nap meleg reggelit és vacsorát kaptak. Este egy belvárosi, ismerkedős sétára kísértem a vendégeket.

Második nap, a közös projekt keretében kialakított programot követtük. Az iskolánkat az intézmény vezetője mutatta be, színes, képekben gazdag előadásban, majd egy látványos fizikai kísérletet tekintettünk meg az iskolánk fizika tanárának vezetésével. A közös produktumot bemutattuk az iskolánk diákjainak és érdeklődő tanárainak. Jó hangulatban rendeztük meg egy magyar-szlovák focibajnokságot a mind a miskolci, mind az nagykaposi diákok rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtak. Délután a bláthys diákok segédkezésével a felújított diósgyőri várba látogattunk, ahol a nemrég átadott Lovagi Tornák terén egy rögtönzött, korhű ruhás csatán vettünk részt. A vendégeket ezután a DVTK-stadionba kísértük, amely Magyarország egyik legnagyobb futballarénája. Este egy lillafüredi sétával zártuk a napot.

Vacsora után a miskolci diákok városnézést tartottak számukra. A belvárosi séta során megmutattuk a felvidékieknek hazánk legnagyobb ikonosztázát, valamint a Kossuth szobrot, és az Avasi-kilátót.

Harmadik nap Egerbe utaztunk, ahol a romantikus belvárossal ismertettük meg partneriskolánkat. Megnéztük az egyetem barokk épületét, az egri bazilikát és az érseki palota együttes épületét. A Dobó-téren folytattuk sétánkat, ahonnan az „Egri csillagok” színhelyére is elsétáltunk. Hazafelé a Szépasszony-völgy természeti kincseit csodáltuk meg.

Negyedik nap délelőttjén a Vadasparkba kalauzoltuk vendégeinket, majd délután a méltán világhírű miskolctapolcai Barlangfürdőt látogattuk meg, de előtte egy bobozást szerveztem a vendégeknek. A búcsúestet a városban együtt töltöttük, ahol kollégáimmal, diákjainkkal közösen ígéretet tettünk, hogy folytatjuk a közös munkát a két ország, de egy nemzet jegyében.

 

 

Hollóné Rozgova Ildikó

szervező tanár

 

Miskolc, 2019-06-05


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum

3527 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 7.

Telefon: +36 46 505 290

E-mail: titkarsag_blathy@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/004

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum